Blog

Dé plek voor wonen, hypotheken en verzekeringen

wat regelen bij scheiding

Een scheiding laat ook financieel sporen achter. Wat kun je bij een scheiding ongeveer verwachten?

Zodra het besluit gevallen is om te scheiden, moet er veel geregeld worden. Financieel moet het goed voor elkaar zijn. Waar moet je echt om denken?

Een scheiding is emotioneel en financieel vaak zwaar. Van één huishouden moeten jullie twee maken, dus logisch dat het op jullie geldzaken nogal een impact heeft. Waar komt een scheiding financieel op neer?

Bezittingen en schulden verdelen

De meeste gehuwden zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Dus ieder krijgt de helft van de bezittingen en de schulden. Geld is eenvoudig te verdelen, en schulden vaak ook nog wel. Voor spullen is de uitdaging groter. Onderling moeten de spullen op waarde geschat worden om ze te kunnen verdelen.

Hoe zit het met de eigen woning?

Een eigen huis vormt vaak het grootste probleem. Verdelen kan niet, dus of het huis wordt verkocht of een van beide wordt de enige eigenaar van het huis. Diegene die het huis op naam krijgt moet de vertrekkende partner financieel compenseren. Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar de waarde van het huis, maar bijvoorbeeld ook naar de hypotheekschuld op het huis en de waarde in de eventueel aan de hypotheek gekoppelde levensverzekeringen. Als de hypotheekschuld groter is dan de waarde van het huis ligt de onderlinge verrekening complexer. De vertrekkende partner moet de ex die het huis op naam krijgt dan financieel compenseren. Ga in gesprek met de hypotheekadviseur om de zaken goed te kunnen regelen.

Wat gebeurt er met de verzekeringen?

Een scheiding heeft op de meeste verzekeringen invloed. Bij de autoverzekering kan het beperkt blijven tot een adreswijziging, maar niet altijd. De opstalverzekering volgt het huis en dat geldt in veel gevallen ook voor de inboedelverzekering. Kijk samen met jouw adviseur naar alle verzekeringen met speciale aandacht voor de levensverzekeringen. Uit deze verzekering volgt bijvoorbeeld een uitkering bij overlijden van één van beide, maar hoe moet het na een echtscheiding? Ook naar een lijfrentekapitaal en het pensioen moet goed gekeken worden.

Is er alimentatie verschuldigd?

De hoogte van de alimentatie bepalen doe je niet zo even. Daar heb je advies bij nodig, maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden bij het financieel weer inrichten van jouw leven na de scheiding. Als er kinderen deel uitmaken van het gezin kan er ook nog kinderalimentatie verschuldigd zijn.

Bestaat er recht op (hogere) toeslagen?

Een echtscheiding heeft ook invloed op de hoogte van de toeslagen waar je recht op hebt. Hier moet je vaak zelf actie voor ondernemen, dus doe dat ook gelijk zodra alles rond is. Je kunt bijvoorbeeld recht hebben op huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Heb je nu geen recht op toeslagen? Mogelijk is dat anders als jouw financiële situatie ook anders is.

One Comment

  1. Bedankt voor het delen van dit artikel over het regelen van verschillende zaken na een echtscheiding. Het is inderdaad verstandig om in gesprek te gaan met een adviseur om erachter te komen waarvoor je in aanmerking komt. Wellicht zijn er toeslagen beschikbaar waar je nog niet vanaf wist. https://www.winnipsenschutz.nl/rechtsgebieden/familierecht/echtscheiding

LEAVE A COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *