Blog

Dé plek voor wonen, hypotheken en verzekeringen

verzekerd bij slecht weer

We krijgen steeds vaker te maken met flinke schades door zwaar weer. Keren verzekeraars de schade uit, of sta je er zelf voor?

Een afgebroken tak op jouw auto of regenwater dat jouw huis binnenstroomt, het kan je allemaal overkomen bij extreem weer. Alleen al in 2017 is 10 keer code oranje afgegeven door het KNMI. Soms gaat het maar om een deel van het land, maar het kan ook landelijk gelden. De code kan te maken hebben met gladde wegen, maar ook met storm, hagel en onweer. Wat keren verzekeraars uit? Wij lichten het toe per verzekeringssoort.

Wat keert de autoverzekering uit?

Bij schade aan jouw auto door storm, hagel of blikseminslag krijg je de schade uitgekeerd. Maar niet in alle gevallen. Als jouw auto WA verzekerd is, krijg je schade aan de eigen auto nooit uitgekeerd door de eigen verzekeraar. Met de WA beperkt casco of de WA casco (allrisk) vergoedt de verzekeraar de schade. Bij schade door gladheid krijg je alleen uitgekeerd door de verzekeraar met de WA casco autoverzekering.

Wanneer keert de verzekeraar schade aan het huis uit?

Hiervoor heb je de opstalverzekering (=woonhuisverzekering) nodig. Deze verzekering dekt schade door storm, blikseminslag en hagelschade. Vaak geldt er wel een verhoogd eigen risico waar je rekening mee moet houden. Er moet wel echt sprake zijn van storm om stormschade te kunnen claimen. Er moet minimaal windkracht 7 gemeten worden. Dat zoekt de verzekeraar uit, als consument hoef je daar geen moeite voor te doen. Waterschade ligt een stuk lastiger. Als neerslag binnendringt via bijvoorbeeld openstaande ramen en deuren keren verzekeraars vaak niet uit. Regenwater wat het huis binnenstroomt via de grond wordt vaak wel uitgekeerd. Overstromingen zijn uitgesloten.

Wat mag je van de inboedelverzekering verwachten?

Voor de inboedelverzekering gelden vergelijkbare uitsluitingen als in de opstalverzekering. Stormschade, hagelschade en blikseminslag keert de verzekeraar uit, maar alleen voor de spullen die in jouw huis staan. Als door een stormschade een dakraam beschadigd is, krijg je de waterschade aan spullen uitgekeerd. Bijvoorbeeld bij beschadigd tuinmeubilair doen verzekeraars moeilijker bij stormschade. Ook bij waterschade is het bij de inboedelverzekering de vraag of er een uitkering volgt. De voorwaarden voor een uitkering verschillen per verzekeraar.

Het blijft wel goed opletten. De schadelasten door extreem weer lopen steeds verder op. Voor verzekeraars moet het wel uit kunnen. Bij sterk stijgende schadelasten moeten verzekeraars hierop anticiperen. De premie of het eigen risico moet dan omhoog. Ook kunnen ze ervoor kiezen om verdere beperkingen in de voorwaarden op te nemen.

LEAVE A COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *