Blog

Dé plek voor wonen, hypotheken en verzekeringen

Oververzekerd

Je moet goed verzekerd zijn, maar je kunt ook oververzekerd zijn. Waar liggen vaak de overlappingen en wat kun je er tegen doen?

Je sluit verzekeringen af om te voorkomen dat je zelf de lasten van een schade draagt, maar je kunt ook overdrijven. Wanneer ben je oververzekerd?

Nederlanders kiezen voor zekerheid. In 2016 is onderzocht hoeveel Nederlanders gemiddeld uitgeven aan verzekeringen. Het kwam neer op gemiddeld ruim 4.000 euro per jaar per gezin. Je kunt te ruim en te kostbaar verzekerd zijn. Sommige verzekeringen overlappen elkaar wat betreft de dekking. Daarnaast zijn er ook nog verzekeringen waarbij je kunt twijfelen over de noodzaak.

Hoe ruim is jouw zorgverzekering?

Veel Nederlanders hebben een zeer ruime aanvullende zorgverzekering, maar is dat wel nodig? Je hebt misschien 25 behandelingen bij de fysiotherapeut verzekerd, maar is dat wel nodig als je nog nooit één behandeling hebt gehad? Je hoeft de aanvullende verzekering niet gelijk te beëindigen, maar mogelijk heb je ook voldoende aan een iets goedkopere verzekering. De meest noodzakelijke zorg, zoals ziekenhuiskosten, de huisarts en medicijnen zitten namelijk in de basisverzekering.

Is dekking in het buitenland volledig meeverzekerd in de zorgverzekering?

In jouw reisverzekering kun je tegen een extra premie ook medische kosten in het buitenland meeverzekeren. Maar dat is overbodig als jouw Nederlandse zorgverzekering al een 100 procent dekking biedt. Vraag dit wel na bij de zorgverzekeraar. Want als je uitsluitend de basisverzekering hebt, biedt de verzekeraar niet een volledige dekking in het buitenland.

Is jouw auto oververzekerd?

Voor nieuwe en jonge auto’s kies je de WA casco autoverzekering. Voor een oudere auto kan deze dekking niet meer uit. Voor de hoogte van de premie wordt er namelijk uitgegaan van de nieuwwaarde van de auto. Laat af en toe controleren of de dekking in de autoverzekering nog uit kan. Met een beperktere dekking kun je soms wel tientallen euro’s besparen. Win eerst goed advies in. Er kleven namelijk wel gevaren aan een beperktere dekking.

Is de inboedelverzekering nog up to date?

De meeste inboedelverzekeringen hebben een verzekerd bedrag. Deze moet overeenkomen met de waarde van de spullen in jouw huis. Je kunt ook waardevolle bezittingen aanvullend verzekeren met een kostbaarhedenverzekering. Dit kan een losse verzekering zijn, maar het kan ook een onderdeel uitmaken van de inboedelverzekering. Zodra de kostbaarheden de deur uit gaan, hoeven deze uiteraard ook niet meer verzekerd blijven. Ook om onderverzekering te voorkomen is het verstandig om de inboedelverzekering af en toe tegen het licht te houden.

Wonen de kinderen al op zichzelf? Pas dan de aansprakelijkheidsverzekering aan

Een aansprakelijkheidsverzekering voor een gezin met kinderen is duurder dan voor partners zonder kinderen. Zodra de kinderen het nest verlaten kun je ze van de polis schrappen, maar let op. Onder voorwaarden blijven ze nog meeverzekerd als ze voor studie uitwonend zijn.

LEAVE A COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *