Blog

Dé plek voor wonen, hypotheken en verzekeringen

schade door vandalisme

Autoschade door vandalisme is te verzekeren op de autoverzekering, maar het claimen van een dergelijke schade kan vaak niet uit.

Het is zeer frustrerend. Je parkeert jouw auto en bij terugkomst zit er schade aan de auto. Betaalt de autoverzekering in dat geval uit?

Niet alle autoschades kun je zelf voorkomen. Vandalisme is hier een goed voorbeeld van. Iemand kan opzettelijk een kras op jouw auto maken of met een winkelwagentje wordt er een deuk in jouw auto geramd. Je kunt nog proberen om getuigen op te sporen, maar de kans op succes is klein. Je draagt de schadelasten zelf of je dient een claim in op de autoverzekering, maar de verzekering biedt niet altijd dekking.

Met welke autoverzekering is schade door vandalisme verzekerd?

Je kunt bij de meeste verzekeraars kiezen tussen drie verzekeringsvormen. Het gaat om de volgende varianten:

  • WA (wettelijke aansprakelijkheid)
  • WA + beperkt casco
  • WA + casco (ook wel allrisks autoverzekering genoemd)

De WA verzekering keert alleen schade door aansprakelijkheid van de bestuurder van de verzekerde auto uit. Schade aan anderen keert de verzekeraar uit, maar bij schade aan de eigen auto volgt er geen uitkering. De WA + beperkt casco keert ook sommige schade aan de auto zelf uit. De verzekeraar vergoedt bijvoorbeeld schade door storm, hagel, diefstal en aanrijding met loslopende dieren. Schade door vandalisme of een aanrijding aan jouw eigen auto keert de verzekeraar dus niet uit. Met de WA + casco kun je schade door vandalisme indienen bij de verzekeraar. Maar let wel op! Verzekeraars kunnen schade door vandalisme uitsluiten in de polisvoorwaarden.

Is het claimen van autoschade door vandalisme ook verstandig?

Je krijgt schade door vandalisme met de WA + casco wel uitgekeerd, maar de vordering gaat wel ten laste van de opgebouwde schadevrije jaren. Hierdoor is het nog maar de vraag of het vorderen van de schade op de autoverzekering uit kan. Door minder schadevrije jaren kan de premiestijging de schadelasten overtreffen. De schade bedraagt bijvoorbeeld 1.000 euro en over vijf jaren gerekend betaal je door minder schadevrije jaren 1.500 euro extra aan premie.

Valt de hoogte van het schadebedrag achteraf mee? Je kunt de verzekeraar ook na het afwikkelen van de schade nog verzoeken om de schade voor eigen rekening te nemen.

De autoschade verhalen op het Waarborgfonds

Voor motorrijtuigen geldt een verzekeringsplicht, maar het kan gebeuren dat je schade oploopt door een onverzekerd motorrijtuig. Onder voorwaarden kun je de schade indienen bij het Waarborgfonds. Dit is bijvoorbeeld het geval bij schade aan jouw auto door een onbekend motorrijtuig. Helaas kun je schade door vandalisme niet indienen bij het Waarborgfonds.

Doe bij vandalisme altijd aangifte bij de politie. Mogelijk sporen ze de dader nog op.

One Comment

  1. Afgelopen nacht hebben vandalen mijn zijspiegel eraf getrapt. Erg vervelend en nu wil ik weten of mijn verzekering deze schade dekt. Volgens mij wel, maar of het dan verstandig is de schade ook te claimen, is een tweede. Dit ga ik even uitzoeken.

LEAVE A COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *