Blog

Dé plek voor wonen, hypotheken en verzekeringen

Energierekening verlagen

De energierekening kost je tot wel honderden euro’s per maand. Hoe bespaar je hierop? Dit kan met een investering, maar het kan ook anders.

Om geld en het milieu te besparen kun je ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt, maar je wilt natuurlijk niet in de kou zitten. Je kunt een paar tientjes per maand besparen met een eenmalige investering. Er zijn ook manieren om te besparen die jou moeite, maar juist geen euro’s kosten. Hoe krijg je de energierekening omlaag? Deze tips zijn gericht op het besparen op gas.

Bespaartip 1: Haal de warmte uit de zon

De cv-ketel op stroom in combinatie met zonnepanelen is nu al een optie, maar er zijn meer mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een zonneboilercombi. Een zonneboiler zorgt alleen voor warm water uit de kranen. De zonneboilercombi zorgt ook voor warmte in het huis. Het werkt met zonnepanelen in combinatie met een voorraadvat en een pomp. In de vat wordt het water uit de kranen en het water voor in de cv’s verwarmd. Is er meer behoefte aan warm water? Een geïntegreerde cv brander zorgt voor extra warm water. Het is wel even een investering. De kosten beginnen namelijk bij de 5.000 euro.

Bespaartip 2: Kun je goedkoper terecht bij een andere energieleverancier?

Energieleveranciers zijn vooral blij met nieuwe klanten. Veel leveranciers geven namelijk hoge welkomstpremies aan nieuwe klanten. Als vaste klant profiteer je hier niet van mee. Sterker nog, eigenlijk betaal jij deze welkomstpremie. Zit je dus al jaren bij dezelfde energieleverancier? Vergelijk eens of het uit kan om over te stappen.

Bespaartip 3: Stem de thermostaat af op jouw leven

Het instellen van een thermostaat voor de verwarming is iedere keer weer een kwestie van uitzoeken hoe het ook alweer moet. Maar als je even weer de gebruiksaanwijzing doorneemt, vallen de handelingen reuze mee. Laat de verwarming alleen maar opwarmen als er iemand thuis is of bijna thuis komt. Om op deze manier te besparen hoef je niet te beschikken over de nieuwste snufjes. Met een instelbare thermostaat kom je al ver.

Bespaartip 4: Kan de temperatuur niet een halve graad lager?

Probeer eens uit of een half graadje kouder ook nog comfortabel aanvoelt in huis. Uit gewoonte heb je de thermostaat op een bepaalde stand, maar is het ook echt noodzakelijk? Er is maar één manier om erachter te komen, namelijk door het te proberen.

Bespaartip 5: Plak radiatorfolie achter de verwarming

Van radiatoren gaat een deel van de warmte gelijk de muren in waar radiatoren vaak aan bevestigd zijn. Dat is energieverspilling. Door het plakken van radiatorfolie kun je de energierekening iets drukken. De investering is maar klein en de besparingen zijn groot. Per vierkante meter aan folie bedraagt de besparing ongeveer 6 euro per jaar.

LEAVE A COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *