Blog

Dé plek voor wonen, hypotheken en verzekeringen

belastingaangifte vergeten

Je hebt ieder jaar tot 1 mei om de aangifte inkomstenbelasting over het voorgaande jaar in te sturen, maar wat als je het vergeten bent? Het kan ook later, maar wacht niet te lang.

De aangifte inkomstenbelasting moet vóór 1 mei binnen zijn. Toch kan het gebeuren dat je het vergeten bent. Wat zijn de financiële gevolgen?

Tot een paar jaren geleden moest je vóór 1 april aangifte doen. Om ons meer tijd te gunnen is de uiterste datum verschoven naar 30 april, maar wat als je het vergeten bent? Jaarlijks zijn ongeveer 300.000 Nederlanders te laat met de aangifte inkomstenbelasting.

Wat doe je als je te laat bent?

Iets te laat zijn is nog geen probleem. De Belastingdienst onderkent het probleem. De meeste Nederlanders zijn niet goed thuis in belastingzaken en hebben vaak meerdere redenen om iedere keer maar weer het invullen uit te stellen. De Belastingdienst stuurt eerst herinneringen om jou te wijzen op jouw plicht. Blijft dit zonder resultaat? Dan sturen ze een aanmaning. Ook deze negeren is niet raadzaam. Hierin staat een termijn waarbinnen jouw aangifte binnen moet zijn. Maak de aangifte dus alsnog in orde.

Wat als je ook de aanmaning negeert?

Het geduld van de Belastingdienst raakt een keer op. Uiteindelijk kan de Belastingdienst jou een verzuimboete opleggen. De kosten bedragen minimaal 369 euro. Is het niet de eerste keer dat je een verzuimboete krijgt? Bereid je voor op een forsere boete. In totaal kan het oplopen tot maar liefst 5.278 euro. Het kan nog erger worden. Als je de aangifte niet indient kun je ook nog een vergrijpboete krijgen. In dat geval betaal je een opslag van een bepaald percentage op het bedrag dat je al verschuldigd bent aan belasting. Ook bij fraude kunnen ze deze boete opleggen.

Uitstel aanvragen bij de Belastingdienst

Je kunt een paar maanden extra de tijd krijgen. Hiervoor kun je online of telefonisch uitstel aanvragen, maar helaas gaat dat niet meer lukken over het belastingjaar waarin je uitstel aanvraagt. De aangifte moest vóór 1 mei binnen zijn, en hetzelfde geldt voor het aanvragen van uitstel. Heb je wel uitstel nodig omdat bijvoorbeeld de jaarrekeningen nog niet klaar zijn? Neem in dat geval contact op met de Belastingdienst en bespreek wat er nog aan respijt mogelijk is.

Een foutje in de aangifte nog herstellen

Zit er een foutje in de aangifte? Herstellen is nog mogelijk. Ook als de aangifte al ingestuurd is. Op de website van de Belastingdienst kun je bijvoorbeeld inloggen met jouw DigiD. Onder het tabblad ‘Inkomstenbelasting’ kies je voor het voorgaande belastingjaar. Het aangifteprogramma opent vervolgens. Kies het onderdeel van de belastingaangifte waar de fout in zit en voer de wijziging door. Alles nu goed? Kies nu voor verzenden en de aangifte wordt doorgestuurd naar de Fiscus.

LEAVE A COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *